Oorspronkelijk afkomstig uit Cuba

Schilderij van Francisco José de Goya y Lucientes – Dona Joaquina Candado, 1802. Met Havanezer of nog eerder, een kruising tussen een bichon en een poedel?

De Havanezer is oorspronkelijk afkomstig uit Cuba, het land van salsa, rum, sigaren en klassieke auto’s. Het land waar de Spaanse taal wordt gesproken. Vandaar de keuze voor een Spaanse kennelnaam.  Deseable is Spaans voor ‘Begeerlijk’.

En dat is wat Havanezers zijn ‘Begeerlijk’! Met hun zonnige, zachtaardige, vrolijke en af en toe ondeugende karakter zijn ze ronduit Deseable! Deseable en onweerstaanbaar.

Er zijn diverse visies over het ontstaan van de Havanezer. Het meest aannemelijke is het verhaal dat de Havanezer  – wellicht een kruising tussen bichons en poedels –  vanuit het Middelandse Zeegebied naar Cuba werd gebracht. Daar werden ze vooral als gezelschap van rijke, welgestelde Cubanen gehuisvest. Toen de revolutie in Cuba uitbrak lukte het slechts enkelen om met hun Havanezer naar de Verenigde Staten of Costa Rica te vluchten. Daar werd, met de weinige bloedlijnen die overgebleven waren, zorgvuldig verder gefokt tot de Havanezer zoals we die nu kennen.

Uiterlijk

Met een Havanezer kiest u voor klein, lief en zachtaardig. De Havanezer is een kleine hond, de schouderhoogte ligt tussen de 23 en 27 centimeter en hun gewicht varieert tussen de 5 en 10 kg. Ze hebben net genoeg volume om niet voor een zogenaamd ‘juffershondje’ door te  gaan maar zijn toch klein genoeg om ze makkelijk mee te kunnen nemen.

Karakter

De Havanezer is een aanhankelijk, vrolijk, grappig ras. Ze zijn lief, slim, speels, en vaak echte clowns. Met een Havanezer in huis zal er geen dag voorbij gaan dat ze u niet laten lachen om hun slimme streken of hun grappige capriolen.

Ze zijn erg leergierig en bijzonder intelligent. Ze houden van spelletjes en gezelligheid en staan vaak met hun neus vooraan als er iets leuks te beleven valt. Ze kunnen meestal goed overweg met andere huisdieren zoals katten. De Havanezer zal er alles aan doen om een poezenbeest te overtuigen dat het delen van hun mand nog niet zo’n slecht idee is.

Havanezers zijn gek op kinderen, mits deze aangeleerd worden om zachtaardig met het dier om te gaan.  Een Havanezer is en blijft een hond en mag dus nooit alleen gelaten worden met zeer jonge kinderen.

De Havanezer heeft een erg gevoelig karakter. Ze zullen het haarfijn aanvoelen als hun baas of bazin niet lekker in zijn vel zit en zullen er dan ook alles aan doen om met hun gezelschap troost te bieden. Maar ook als de baasjes vrolijk en uitbundig zijn zal de Havanezer daar gelijk op inhaken om even heerlijk samen plezier te maken en te ravotten.

Havanezers passen zich makkelijk aan. Ze zullen uitstekend functioneren in een gezin met (kleine) kinderen maar ook bij oudere mensen zullen ze zich prima op hun gemak voelen.

Havanezers zijn erg gevoelig en doen er alles aan om het hun baas naar de zin te maken. Stemverheffing is dan ook niet nodig bij een Havanezer. Door hun gevoelige karakter zullen ze zich hierdoor juist terug trekken. Ze zijn makkelijk op te voeden en weten vaak al snel wat van ze verwacht wordt.

Havanezers zijn echte gezelschapshonden en daardoor niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn of fulltime werken. Een paar uur alleen is ze wel aan te leren maar echt blij worden ze daar niet van.  Ze zullen vaak pal achter de deur liggen wachten, tot ze u weer blij in de armen kunnen springen.

De vacht

Als u de Havanezer al een beetje heeft bestudeerd dan heeft u gezien dat ze veelal een lange, weelderige vacht hebben. De vacht van de Havanezer heeft meestal geen ondervacht.

De vacht is zijdezacht, de reden waarom Havanezers ook wel ‘Silky dogs’ worden genoemd.
Het voordeel van de Havanezer is dat deze bijna nooit onaangenaam ruikt.

Het behoeft geen nadere uitleg dat de vacht de nodige verzorging vraagt. De Havanezer verhaart niet, zoals de meeste honden dat doen, maar meer zoals mensen. Losgelaten haren dienen uit de vacht geborsteld te worden. Doet men dit niet dan zal de vacht vervilten en zullen er pijnlijke klitten bij de hond ontstaan. Sommige eigenaren borstelen elke dag even de vacht door, anderen kiezen er voor om dit te beperken tot enkele keren per week.

Leert men de Havanezer van jongs af aan dat borstelen en kammen bij de dagelijkse routine hoort dan zullen ze dit geduldig ondergaan. Ook het regelmatig poetsen van het gebit hoort hierbij. Jong geleerd is oud gedaan.

Een schone vacht borstelt makkelijker en blijft langer klitvrij dan een vieze vacht. Daarom is het verstandig om de Havanezer regelmatig in bad te doen. Dit kan variëren van 1 x per maand tot 1 x per 2 maanden. Zie ook vachtverzorging.

Hoewel het niet mijn persoonlijke voorkeur heeft is het uiteraard mogelijk de vacht te knippen tot een makkelijker te onderhouden puppylook. Zoek hiervoor een trimmer die ervaring heeft met de Havanezer vacht.

Hypoallergeen

Havanezers zijn zogenaamde hypoallergene honden. Mensen die allergisch zijn voor huisdieren zijn vaak allergisch voor de haren maar vaak nog meer voor de huidschilfers. Doordat Havanezers weinig haar en huidschilfers verliezen zijn ze ideaal voor mensen met een allergie. Honderd procent antiallergeen bestaat echter niet. Alle honden én mensen verliezen ten slotte haren en huidschilfers. Als u heel graag een hond als huisdier wilt maar u hebt last van allergieën zorg er dan voor dat u, voordat u een hond in huis neemt, dit uitgebreid hebt getest door vaak bij de fokker op bezoek te komen en veel te knuffelen met de hond(en). Het zou immers vreselijk jammer zijn, voor mens én hond, als u na enkele weken weer afscheid zou moeten nemen van uw nieuwe vriend(in).