In bad

Een schone vacht is makkelijker door te borstelen dan een vervuilde vacht. Daarom is het aan te raden om uw Havanezer regelmatig in bad te doen. Bij ons wordt een keer in de twee tot drie weken gebadderd. Ik heb hiervoor een handig hondenbad gekocht, waarbij ik mijn honden vast kan zetten. Maar een op Marktplaats tweedehands gekocht babybadje voldoet ook prima.

Voorbereiding

Op de bodem van het badje leg ik altijd een rubber matje zodat de hond niet uitglijdt.

Leg van te voren genoeg handdoeken klaar.

Zelf gebruik ik een lege fles waar afwasmiddel in gezeten heeft. Deze vul ik met lauwwarm water en meng er daarna de juiste hoeveelheid shampoo door.

Vervolgens doe ik in een andere fles een juiste hoeveelheid conditioner en doe daar een klein beetje water bij. Even goed schudden zodat de conditioner en het water zich goed vermengen. Daarna opnieuw een beetje water erbij en wederom schudden. Dit herhalen tot de fles vol is.

Doe je dit andersom, dus eerst water en dan pas de conditioner, dan lost deze niet meer op en blijft het als klontjes in het water zitten. De reden waarom ik de shampoo en conditioner op deze manier verdun is om het geleidelijk over de vacht te kunnen verspreiden in plaats van één klodder op één plek.

Als alles klaar is gezet kan het feest beginnen. De meeste Havanezers zullen het ritueel inmiddels herkennen en hebben zich misschien al verstopt om te kunnen ontkomen aan datgene waar ze nooit zo heel blij van worden.

Badderen

Een vacht waar veel klitten inzitten zal er niet beter op worden als die ongeborsteld gewassen zou worden. Daarom kunt u het beste uw Havanezer eerst goed borstelen zodat alle klitten zijn verdwenen.

Laat de douche lauwwarm worden en maak de vacht goed nat. Verdeel daarna de helft van de fles met shampoo over de vacht en was de vacht. Niet teveel rossen want daardoor ontstaan sneller klitten. Spoel de vacht goed uit en herhaal voorgaande nog een keer.

Als de shampoo goed is uitgespoeld verdeelt u het mengsel met conditioner over de vacht. Even in laten trekken en  daarna zorgvuldig uitspoelen.

Knijp, voordat u uw hond uit het bad tilt, het water zachtjes uit de vacht. Ook de poten even zachtjes uitknijpen.
Daarna tilt u uw hond op de handdoeken die u van te voren klaar heeft gelegd. Uw hond zal direct willen schudden. Hiermee verdwijnt al een deel van het water, maar is ook de omgeving gelijk flink nat. Zelf wikkel ik daarom mijn hond altijd even in de handdoek. Ook nu kunt u beter de hond niet droog rossen maar zachtjes knijpen.

Als het meeste water door de handdoeken is opgenomen kamt u de vacht goed door. Eventueel blaast u deze tegelijkertijd droog met een föhn. U kunt dit uiteraard ook doen nadat u de vacht volledig hebt door gekamd/geborsteld. Een te hete föhn kan de vacht beschadigen.

Uw prinsje of prinsesje is weer heerlijk schoon en kan er weer even tegen. Uiteraard volgt aan het eind van de badbeurt een heerlijke beloning in de vorm van een kluifje of een koekje.