De Havanezervacht lang of kort

Het is de bovenvacht die de Havanezer zijn mooie uitstraling geeft. De vacht van de volwassen Havanezer kent een soort van mozaïek verharing. Ze kennen dus geen echte ruiperiode zoals andere rassen. 
Tijdens warme periodes zal menigeen medelijden hebben met de Havanezer vanwege zijn volle, lange vacht. Dat is echter absoluut niet nodig, in tegendeel zelfs, zou ik zeggen. Mits de vacht goed onderhouden is heeft deze namelijk een isolerende werking. Net als met een thermoskan zorg de luchtlaag tussen de haren voor isolatie. Zo heeft de Havanezer het lekker koel tijdens warme dagen en heeft ze het lekker warm als het koud is. Een Havanezer die dus geschoren of zeer kort geknipt is heeft bescherming nodig tegen warmte maar ook tegen kou.

Een Havanezer maakt twee vachtwissels door. De eerste zal zijn van pup naar jeugdvacht. Daar zult u weinig van merken. De tweede vachtwissel is van jeugd naar volwassen vacht. Het kan er uitzien alsof de vacht van uw Havanezer is ontploft.  De ondervacht komt door en de bovenvacht wisselt. Dit is een periode waarin het lijkt alsof de klitten er tijdens het kammen al in lijken te vliegen waardoor kammen moeilijk kan zijn. Maar de aanhouder wint, elke dag even door borstelen zodat de vachtwissel tot een goed einde komt. Als deze periode voorbij is zal het kammen veel minder tijd vragen. Dit is overigens wel de periode waarin veel Hava bezitters het opgeven en er toch voor kiest om zijn Havanezer te kortwieken.

Hierbij zijn enkele  zaken die niet uit het oog verloren moeten worden. De vachtstructuur zal niet direct veranderen maar de vacht zelf wel. 
Bij scheren of zeer kort knippen gaat de onderwol overheersen. De boven en ondervacht krijgen dezelfde lengte, er komt meer onderwol en deze zal de bovenvacht gaan overheersten. Hiermee verliest de vacht zijn isolerende werking. 
De wol krimpt sneller in elkaar, net als met een wollen trui die te heet gewassen is, en daardoor krijgt de vacht op den duur een krullerige uitstraling. Omdat de geschoren Havanezer op den duur steeds  meer onderwol krijgt wordt deze steeds moeilijker te borstelen. De consequentie daarvan is dat u op termijn 1 keer per maand de trimsalon zal moeten bezoeken.

Hoewel niet echt behorend bij de vachtverzorging hoort het gebit wel bij de totale verzorging van uw hond, net als de nagels. Regelmatig de tanden even poetsen voorkomt tandsteen en is een behoud voor het gebit. Ook hier geldt, jong geleerd is oud gedaan.

Zeker als uw hond weinig op stenen loopt is het belangrijk dat u regelmatig de nagels knipt en de haren tussen de voetkussentjes kort houdt.