Leptospirose, of de ziekte van Weil is een bacteriële ziekte die wordt overgebracht door de urine van ratten of door die van een besmet dier. Veel mensen denken dat besmetting alleen door contact met oppervlaktewater plaats vindt, maar ook het ruiken aan urine kan de ziekte overbrengen. De ziekte is ook besmettelijk voor de mens.
Toch kies ik er voor om mijn pups niet te laten enten tegen de ziekte van Weil.
De inenting, L4, is misschien nog wel erger dan de kwaal. Er zijn vele soorten van de Weil-bacterie terwijl de vaccinatie maar bescherming biedt tegen een klein deel van de verschillende varianten van de bacterie.
Honden kunnen ernstig ziek worden door de inenting, soms zelfs met de dood tot gevolg, terwijl deze maar beschermt tegen vier soorten van de ziekte van Weil.
Veel dierenartsen gebruiken het vaccin als oplosmiddel voor de cocktail en helaas zijn er nog veel dierenartsen die negatief reageren op de aankondiging dat men zijn hond niet tegen Weil wil laten inenten. Denkt u zich eens in met hoeveel ziekteverwekkers uw kleine pup in één keer belast wordt! Naast distempter, parvo en hepatitis krijgt uw kleintje ook nog eens, maar liefst, vier varianten van Weil ingespoten. Sommige dierenartsen schromen zelfs niet om tegelijkertijd ook nog te enten tegen Rabiës en kennelhoest.
Vergeet nooit: het is uw hond en u bepaalt, niet de dierenarts. Laat u dus niet van een genomen beslissing afpraten door bangmakerij.
Mijn advies is om u goed te verdiepen in de materie en alle voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen. Op internet zijn genoeg artikelen te vinden die alle kanten belichten.
De vaccinatie is maar ongeveer een half jaar werkzaam en het heeft zéker geen zin om de hond in de wintermaanden te laten enten tegen de ziekte van Weil. Als u toch besluit om wel te laten vaccineren doe dit dan in het voorjaar omdat de bacterie pas bij hoge(re) temperaturen goed gedijt. Denk daarnaast niet dat, wanneer u tóch hebt laten vaccineren, uw hond geen Weil meer kan krijgen. Blijf dus altijd alert op symptomen die kunnen wijzen op de ziekte van Weil.
Wilt u meer lezen over de ervaringen mbt tot L4 neem dan eens een kijkje op de Facebookgroep ‘Vaccinatie Lepto 4 – onze ervaringen’.