Een pup is geen speelgoedbeest

De meest kinderen houden van hondjes en de meeste Havanezers houden van kinderen. Zo’n klein bolletje wol nodigt natuurlijk uit om voortdurend geknuffeld te worden. Maar een pup is geen speelgoedbeest. Zowel uw kind als uw pup zullen moeten leren met elkaar om te gaan.

Net als kleine kinderen alles in hun mond steken onderzoekt uw pup veel met zijn bek. Als handen of voeten daarbij het onderwerp van onderzoek zijn en als dit dan ook nog gepaard gaat met de kleine scherpe tandjes van uw pup zal niet iedereen daar blij van worden. Zeker kinderen kunnen daar angstig of geschrokken op reageren. Leer uw kind dat het wegtrekken van handen juist een uitnodiging voor uw hond zal zijn om daar extra in te happen.

Straffen helpt niet, afleiden wel. Probeer uw pup dus met een speeltje, met bijvoorbeeld een piepertje erin, af te leiden.

Leer uw kind dat het de pup met rust moet laten als het slaapt en eet. Als uw kind nog heel erg jong is laat het dan nooit alleen met de hond. Uw Havanezer is en blijft een dier. Als het pijn gedaan wordt is het niet uitgesloten dat het zichzelf zal verdedigen met het enige dat hij heeft, zijn bek en zijn tanden. Let altijd op signalen waaruit blijkt dat uw hond zich niet comfortabel meer voelt en haal hem dan uit de situatie. 

Bron foto: Facebook.com/hondenlot