‘Wat heb ik nou eigenlijk gewonnen?’ zei ik tegen mijn ‘coach’ toen ze me feliciteerde met een dikke knuffel en een juichkreet.

Ayla en ik hadden even daarvoor onze eerste, echte grote show gelopen en we hadden het Reserve CAC en reserve CACIB gewonnen. Maar wat dat nou eigenlijk in hield…………. ik had geen flauw idee? Een reisje naar Parijs, hoopte Allerliefste nog heel even, en alhoewel me dat ook erg leuk geleken had, dát zat er niet in.

Zo langzamerhand beginnen we ons een beetje thuis te voelen in de showring, alhoewel de zenuwen nog voor rare kapriolen ergens rond mijn navel zorgen.
Als je je een beetje in de ‘hondenwereld’ gaat verdiepen dan zie je het wel eens staan; van die mooie titels. ‘Het zal wel’ dacht ik dan, omdat het me niet zoveel zei.
Maar zo langzamerhand begin ik te beseffen hoeveel je, met je hond, moet winnen voor je je kampioen mag noemen.

Want wat betekent het nou allemaal?
Ik zet het eens even op een rij en daarbij beperk ik me eerst maar eens tot dat, wat binnen de Havanezer groep van belang is:
Als je je opgeeft voor een hondenshow/keuring dan kun je dit doen in verschillende klasses/categorieën. Zo is er een puppyklasse, een jeugdklasse, een tussenklasse, een open klasse, een veteranenklasse en een kampioensklasse. Vaak is een klasse (of categorie) leeftijdsafhankelijk. Met betrekking tot de veteranenklasse en kampioensklasse heb ik nog geen ervaring, dus dat laat ik even voor wat het is. In elke klasse komen de reuen en de teven apart uit. Dus de reuen bij de reuen en de teven bij de teven.

In de ring, loop je, samen met de honden die in dezelfde klasse uitkomen een rondje, daarna gaan de honden om beurten op een tafel waarbij de keurmeester je hond beoordeelt en een rapport over je hond schrijft. Daarin beschrijft de keurmeester de goeie en minder goeie punten van je hond en geeft deze uiteindelijk een waardering. Dit kan variëren van een M=matig tot een U= uitmuntend. Daar tussenin zitten nog de G=goed en de ZG= Zeer goed. Een 1U wil zeggen dat je eerste in je klasse bent geworden met een ‘Uitmuntende’ beoordeling. Een 2U wil zeggen dat je tweede in je klasse geworden bent met een ‘Uitmuntende’ beoordeling. Maar je kunt b.v. ook 1ZG worden en dan ben je eerste in je klasse met een ‘Zeer Goed’ als beoordeling. Je dingt dan echter niet mee voor de CAC.

De keurmeester wijst uiteindelijk in elke klasse een winnaar aan. Al die winnaars moeten dan weer tegen elkaar, mits ze dus met een ‘uitmuntend’ zijn beoordeelt.
Alle eerste prijs winnaars van de teven leveren 1 beste teef op en alle eerste prijs winnaars van de reuen leveren 1 beste reu op. Deze krijgen dan ieder het CAC en het CACIB, hierover zo meer. Er wordt ook nog een tweede teef en een tweede reu gekozen, ook deze moeten sowieso een ‘uitmuntend’ hebben, die krijgen dan het reserve CAC en het reserve CACIB.

Daarna moeten de beste reu en de beste teef nog een keer tegen elkaar en hieruit wijst de keurmeester dan de winnaar aan. Deze is dan BOB oftewel Best Of Breed, ofwel; beste van het ras (van die dag). De BOB mag aan het eind van de dag, als álle honden zijn gekeurd en als van elk ras een BOB is aangewezen, de ere-ring in.

Alle bestaande hondenrassen zijn onderverdeeld in zogenaamde ‘rasgroepen’. De Havanezer hoort thuis in rasgroep 9, de gezelschapshonden. De BOB moet eerst hun rasgroep winnen, daarna gaan alle groepswinnaars tegen elkaar. Uiteindelijk wordt daar 1 winnaar uit gekozen. Die is dan winnaar van de dag, BIS oftewel Best in Show.

Maar hoe zit dat nou met die CAC’s, CACIB’s en die reserve CAC’s en reserve CACIB’s?
CAC betekent ‘Certificat d’Apitude au Championnat, letterlijk vertaald ‘een certificaat van geschiktheid tot kampioen’ (deze had ik even gepikt van internet, google is my friend). Het betekent dus eigenlijk dat de keurmeester je hond geschikt vindt om nationaal kampioen te worden. Maar hoe wordt je dat dan? Elke keer als je hond een CAC wint krijg je 1 punt en als je 4 punten hebt gehaald ben je Nederlands Kampioen.
Maar hoe zit dat nou met dat reserve CAC? Als je reserve CAC wordt krijg je een kwart (¼) punt. Van de 4 punten die je nodig hebt om Nederlands Kampioen te worden mag je er 1 bij elkaar sprokkelen met reserve CAC’s.

Maar dan het CACIB! Het is de afkorting voor ‘Certificat d’Apitude Au Championnat Internatinal de Beauté.’ Als je hond dit wint dan is de keurmeester van mening dat je hond geschikt is om internationaal kampioen te worden. Ook hier geld weer dat je 4 punten moet halen, maar 2 daarvan moet je in het buitenland hebben gewonnen en dan ook nog in 2 verschillende landen.

Dit is een beetje in het kort waar die afkortingen, die veel mensen zo weinig zeggen, voor staan. De volgende keer, als je leest dat een hond Nationaal of Internationaal Kampioen is, weet je wat daar allemaal aan vooraf gegaan moet zijn. Want het is niet vanzelfsprekend dat een hond elke show wint, dus vaak moet een fokker heel wat shows bezoeken voordat zijn hond (inter)nationaal kampioen is.

 

 

Eerste show

 

Bleiswijk 2018

 

Clubmatch 2018

 

Brabantcup 2018

 

Maastricht 2018