Waarom titeren?

 

Voorbeeld van een positief titer-resultaat

Mijn pups zullen niet klakkeloos de standaard puppy vaccinaties krijgen.  Ze zullen eerst getiterd worden om te kijken of ze nog antistoffen hebben tegen distemper (hondenziekte), hepatitis en parvo.
Puppy’s krijgen van hun moeder antistoffen tegen deze ziektes mee, de zogenaamde maternale bescherming. Als een pup nog door deze antistoffen beschermd is zal een enting niet aanslaan maar spuit je wel, nodeloos, gif in een klein lijfje.
Menig pup die de standaard 6, 9 en 12 weken entingen had gekregen bleek op de leeftijd van 8 tot 10 maanden toch nog onbeschermd rond te lopen. Daarom ben ik er voorstander van om eerst te meten of er nog antistoffen aanwezig zijn.
Dit gebeurt door het afnemen van een paar druppeltjes bloed waarna de dierenarts kan bepalen of er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn. Als blijkt dat deze niet voldoende meer zijn zal ik overgaan tot vaccineren, niet eerder. Vier weken na de vaccinatie zal er opnieuw worden getiterd om te beoordelen of de vaccinatie is aangeslagen en de anti-stoffen de gewenste waardes hebben. Het voordeel van deze methode is dat een jaarlijkse enting vaak niet meer nodig is omdat aan de waardes kan worden afgelezen hoe lang uw hond ongeveer beschermd zal zijn. Een dierenarts die titert met VacciCheck zal bij de juiste waardes uw hond pas na drie jaar terug willen zien. Het mag duidelijk zijn dat ik dus niet tegen vaccineren ben maar dat ik wil vaccineren op het juiste moment. 
Mijn advies is om lid te worden van de Facebookgroep ‘Alles over Titeren’. Hier vindt u een lijst met dierenartsen die de test op de juiste manier uitvoeren en kunt u tevens alle mogelijke vragen stellen die u eventueel nog heeft.

Ziekte van Weil

Leptospirose, of de ziekte van Weil is een bacteriële ziekte die wordt overgebracht door de urine van ratten of door die van een besmet dier. Veel mensen denken dat besmetting alleen door contact met oppervlaktewater plaats vindt, maar ook het ruiken aan urine kan de ziekte overbrengen. De ziekte is ook besmettelijk voor de mens.
Toch kies ik er voor om mijn pups niet te laten enten tegen de ziekte van Weil.
De inenting, L4, is misschien nog wel erger dan de kwaal. Er zijn vele soorten van de Weil-bacterie terwijl de vaccinatie maar bescherming biedt tegen een klein deel van de verschillende varianten van de bacterie.
Honden kunnen ernstig ziek worden door de inenting, soms zelfs met de dood tot gevolg, terwijl deze maar beschermt tegen vier soorten van de ziekte van Weil.
Veel dierenartsen gebruiken het vaccin als oplosmiddel voor de cocktail en helaas zijn er nog veel dierenartsen die negatief reageren op de aankondiging dat men zijn hond niet tegen Weil wil laten inenten. Denkt u zich eens in met hoeveel ziekteverwekkers uw kleine pup in één keer belast wordt! Naast distempter, parvo en hepatitis krijgt uw kleintje ook nog eens, maar liefst, vier varianten van Weil ingespoten. Sommige dierenartsen schromen zelfs niet om tegelijkertijd ook nog te enten tegen Rabiës en kennelhoest.
Vergeet nooit: het is uw hond en u bepaalt, niet de dierenarts. Laat u dus niet van een genomen beslissing afpraten door bangmakerij.
Mijn advies is om u goed te verdiepen in de materie en alle voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen. Op internet zijn genoeg artikelen te vinden die alle kanten belichten.
De vaccinatie is maar ongeveer een half jaar werkzaam en het heeft zéker geen zin om de hond in de wintermaanden te laten enten tegen de ziekte van Weil. Als u toch besluit om wel te laten vaccineren doe dit dan in het voorjaar omdat de bacterie pas bij hoge(re) temperaturen goed gedijt. Denk daarnaast niet dat, wanneer u tóch hebt laten vaccineren, uw hond geen Weil meer kan krijgen. Blijf dus altijd alert op symptomen die kunnen wijzen op de ziekte van Weil.
Wilt u meer lezen over de ervaringen mbt tot L4 neem dan eens een kijkje op de Facebookgroep ‘Vaccinatie Lepto 4 – onze ervaringen’.