Borstelen en kammen

Het zal u vast niet verbazen dat de vacht van een Havanezer de nodige verzorging behoeft. En hierin geldt: jong geleerd is oud gedaan. Havanezers verharen niet, zoals de meeste honden. De haren die zij verliezen blijven in de vacht zitten. Deze zullen er dus uitgeborsteld moeten worden. Doet men dit niet dan zal de vacht snel vervilten.

Goed gereedschap is het halve werk

Laat uw pup vanaf de eerste dag, elke dag, even kennis maken met de kam en borstel. Ook al is de vacht van een pup nog kort, toch is het van belang dat de pup al jong leert wat de bedoeling is.

Iedere Havanezerbezitter heeft zo zijn eigen voorkeur voor een houding. Sommigen leren hun hond om op de zij te liggen.  Sommige hondjes willen, zeker als ze jong zijn, niet liggen , waardoor ze beter staand geborsteld kunnen worden. 

Ik werk altijd laag voor laag van onderen naar boven met een pennenborstel en controleer daarna met een kam of ik echt geen klitten heb gemist. Het kan zomaar gebeuren dat men hier overheen borstelt.  
Als de vacht niet laag voor laag is behandeld dan is het mogelijk dat de bovenlaag er keurig uit ziet maar dat daaronder een vervilte laag aan samengeklonterde klitten zit. Klitten zitten bijna altijd dicht op de huid en kunnen erg pijnlijk zijn omdat de huid samengetrokken wordt.
Voor het uitborstelen van klitten is vooral de groene Activet borstel een uitkomst.

Voor een instructiefilmpje, klik op onderstaande video:

 

Als uw Havanezer van top tot teen is doorgeborsteld, kunt u als finishing touch de haren die voor de ogen hangen vastmaken in een staartje of een vlecht. Hiervoor zijn leuke clips verkrijgbaar in de Havie-toko van de Havanezer Club Nederland. Klik  hier voor de link.  

En aan het eind natuurlijk een beloning