‘Ga maar een plasje doen’

 

De ene hond wordt sneller zindelijk dan de ander. Sommige weten al vrij jong wat er van hen verwacht wordt, anderen doen na maanden nog steeds een plasje of poepje op een plek waar u dat liever niet heeft.

Hierin speelt u zelf een grote rol.

Uw pup zal in het begin nog veel slapen. Elke keer als uw pup wakker wordt pakt u het op en zet u het op de plek waar u wilt dat het zijn behoefte doet. Soms vraagt het even geduld en wat heen en weer lopen.

Ik herhaal tot in den treure de zin ‘ga maar een plasje doen, ga maar een poepje doen’ en zo gauw er een plasje of poepje gedaan is beloon ik uitbundig met ‘góed zo plasje doen, góed zo poepje doen’.
Mijn ervaring is dat, als ze later volwassen zijn, en je heb even minder tijd, ze bijna op commando hun behoeft kunnen doen.

Ook als uw pup even gespeeld heeft is het al snel weer tijd om even een plasje te doen.
Als u uw pup goed observeert zult u de signalen al snel herkennen. Vaak begint het op de grond te snuffelen, draait rondjes en gaat zitten.
Het is verstandig om, voor eventuele ongelukjes, trainingspads neer te leggen. Deze zijn voordelig te koop bij Action.
Als u ziet dat uw pup, onvoorzien in huis toch van plan is zijn behoefte te doen til het dan op, zeg rustig ‘nee’ en breng het naar de plek waar het zijn behoefte wel mag doen. Op de pup afrennen is niet verstandig, daardoor zal het alleen maar schrikken.
En mocht u het moment toch gemist hebben en er ligt een plasje of een poepje in huis wordt dan niet boos. Uw pup is het al lang weer vergeten.
Wees ook niet verbaasd als u net terug komt van een wandeling, waarbij uw hond niets wilde doen en waarna hij bij binnenkomst alsnog zijn behoefte doet, ook dit komt regelmatig voor.

Geduld is in deze een schone zaak. Geduld en veel belonen als het goed gaat.