Hoe lang mogen we wandelen met een pup?

De meeste Havanezers gaan er graag met u op uit. Zeker als ze nog klein zijn mogen de wandelingen niet te lang duren. U kunt daar heel handig de ‘1 minuut per week’ regel voor hanteren. Een pup van 9 weken mag dus ongeveer 5 tot 6 keer per dag, 9 minuten lopen. Maar ook hier geldt; observeer uw pup. Er zijn handige tassen te koop waarin u uw pup mee kunt dragen als ze moe worden. Zeker als u van plan bent om langer te wandelen kan dit erg handig zijn.

Vanaf een maand of 6 kunt u de wandelingen, per maand, met 5 minuten uitbreiden. Als u uw pup op jonge leeftijd overbelast kan dit bot- of gewrichtsafwijkingen veroorzaken. Ook is het niet verstandig om uw pup op het strand door mul zand te laten lopen. Dit is een te zware belasting voor uw pup en zijn bewegingsapparaat.

Als uw pup volgroeid is kunt u volop met hem wandelen, het skelet van uw pup is volledig uitgegroeid tussen de 10 en 18 maanden. Vanzelfsprekend is traplopen ook een te zware belasting voor de gewrichten van uw pup. Zorg dus dat deze niet eerder gaat traplopen dan dat het skelet is uitgegroeid.